KLUB MORAVSKÝCH SKLADATELŮ
pod záštitou
Stanislava Juránka, hejtmana Jihomoravského kraje, Mons. Vojtěcha Cikrleho, biskupa brněnského a Amerického velvyslanectví
 

Brněnský varhanní festival 2007

Varhanní konfrontace

Úvodní koncert 6. června s názvem Německé baroko a romantismus bude věnován průřezu německé varhanní literatury. Kromě významných Buxtehudových preludií a fug vyslechneme rovněž skladby Bachovy, Mendelssohnovy, Schumannovy a Regerovy. Program přednese německá umělkyně ULRIKE NORTHOFF z Frankfurtu nad Mohanem, mezinárodně uznávaná koncertní varhanice a umělecká ředitelka známého koncertního cyklu “Hudba na zámku” v Bad Homburg. V České republice vystoupí poprvé.

Program:

Druhý koncert 13. června nadepsaný České a severoněmecké barokní variace bude patřit přední české varhanici MARTINĚ KOLÁŘOVÉ, absolventce Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Součástí jejího koncertu bude nejen výběr z díla D.Buxtehuda, ale zaměří se na jeho německé současníky i nástupce, především J.S.Bacha, kterého D.Buxtehude zásadně ovlivnil. Kromě děl německých autorů zazní hudba starých českých mistrů.

Program:

Na třetím koncertě 20. června s názvem Hudba bez hranic se brněnskému publiku představí vynikající americká koncertní varhanice JOAN DE VEE DIXON, profesorka hudby na University of Frostburg (Maryland). Její program zahrnuje v kontrastu skladby Dietricha Buxtehudeho a tvorbu amerických skladatelek a jednoho skladatele. Do České republiky zavítá poprvé a představí se o týden dříve i publiku v Litoměřicích na mezinárodním Litoměřickém varhanním létě.

Program:

Čtvrtý koncert v pondělí 25.června s podtitulem Hommage a Buxtehude je naplánován jako prémiový, neboť je nad rámec obvyklých čtyř koncertů v kostele sv. Augustina. Bude věnován kromě významných Buxtehudových preludií a fug také anglickým skladbám období baroka a pozdního romantismu a ještě zazní díla Césara Francka a Petra Ebena. Program přednese významný irský umělec GERARD GILLEN z Dublinu, titulární varhaník tamní katedrály a mezinárodně uznávaný interpret, který vystoupí v České republice také poprvé a o dva dny později se představí na festivalu v Litoměřicích.

Program:

Na závěrečném koncertě 27. června pod názvem Odkaz německého baroka vystoupí významná ruská varhanice LUDMILLA KAMELINA, laureátka mnoha předních evropských soutěží, sólistka Samarské filharmonie, jejíž činnost představuje přes 50 koncertů ročně. Těžiště jejího koncertu bude tvoří průřez varhanní literaturou od německého baroka (se skladbami od Buxtehudeho a Bacha) až po současnost.

Program:

Úvod Program Varhany Fotogalerie Vstupenky Sponzoři Kontakt Aktuality Home Minulé ročníky 2006