KLUB MORAVSKÝCH SKLADATELŮ
pod záštitou
Stanislava Juránka, hejtmana Jihomoravského kraje
a Mons. Vojtěcha Cikrleho, biskupa brněnského
 

Brněnský varhanní festival 2008

Moravští skladatelé varhanám

Úvodní koncert 4. června nadepsaný Německé a moravské varhanní variace bude patřit špičkovému českému varhaníkovi ALEŠI BÁRTOVI, jehož umění ocenily poroty mnoha soutěží, je např. absolutním vítězem Mezinárodní varhanní soutěže Pražského jara 1984 a jako sólista účinkuje s nejvýznamnějšími českými orchestry. Součástí jeho koncertu bude nejen výběr z díla profesora brněnské konzervatoře Františka Musila, od jehož úmrtí uplyne právě 100 let, ale nastudována bude též Partita současného brněnského skladatele, člena Klubu moravských skladatelů, Zdeňka Zouhara. Aleš Bárta přednese také díla světové literatury, především J.S.Bacha, který Františka Musila zásadně ovlivnil. Koncertu bude dominovat Musilova třívětá Sonata solemnis.

Program:

Druhý koncert 11. června nadepsaný Hudba od baroka na Moravu minulého století bude věnován mimo jiné osobnosti Eduarda Treglera, varhanního virtuosa a profesora varhanické školy a brněnské konzervatoře, od jehož narození uplyne 140 let. Kromě jeho Adagia pro varhany budou uvedena i díla italské a světové varhanní literatury. Program přednese významný italský umělec MASSIMO NOSETTI, titulární varhaník katedrály v Turíně a profesor varhan konzervatoře v témže městě.

Program:

Třetí koncert 18. června s podtitulem Leoš Janáček a polská varhanní tvorba přednese významný polský umělec JAROSLAW MALANOWICZ z Varšavy, profesor Chopinovy akademie a titulární varhaník Národního symfonického orchestru, mezinárodně uznávaný varhaník, který vystoupí v České republice i pod záštitou Polského kulturního institutu v Praze. Těžiště jeho koncertu bude tvořit průřez ne příliš rozměrnou varhanní literaturou, kterou po sobě zanechal profesor varhanické školy v Brně a skladatel světového formátu Leoš Janáček, od jehož úmrtí uplyne 80 let. Kromě jeho skladeb pro varhany budou uvedena díla i světové varhanní literatury včetně polské.

Program:

Na čtvrtém koncertě v pondělí 23. června nadepsaném Olivier Messiaen, jeho předchůdci i následovníci je naplánován jako prémiový, neboť je nad rámec obvyklých čtyř koncertů v kostele sv. Augustina. Vystoupí na něm francouzský varhanní virtuóz GABRIEL MARGHIERI - titulární varhaník basiliky Sacre Coeur v Paříži a katedrály sv. Bonaventura v Lyonu, laureát mnoha mezinárodních soutěží. Kromě díla Oliviera Messiaena, jehož sté výročí narození si vzpomíná celý svět, se zaměří na skladby francouzských skladatelů, a to nejen z období romantismu, ale také skladatelů z nedávné minulosti.

Program:

Na závěrečném koncertě 25. června s podtitulem Bach ispirací moravským skladatelům vystoupí přední česká varhanice IRENA CHŘIBKOVÁ, absolventka Akademie múzických umění v Praze a laureátka mnoha významných soutěží. Těžiště jejího koncertu především s českou hudbou, ke kterému si přizve sólistku sopranistku Pavlu Vykopalovou, bude tvořit průřez varhanním dílem dalšího Moravana Bedřicha Antonína Wiedermanna. Dále si umělkyně připraví výběr z děl již zesnulého profesora brněnské konzervatoře Zdeňka Blažka a současníka Zdeňka Pololáníka.

Program:

Úvod Program Varhany Fotogalerie Vstupenky Sponzoři Kontakt Aktuality, plakát Home Minulé ročníky 2007 2006