KLUB MORAVSKÝCH SKLADATELŮ
pod záštitou Mgr. Michala Haška, hejtmana Jihomoravského kraje a
Mons. Vojtěcha Cikrleho, biskupa brněnského
 

Brněnský varhanní festival 2009

Slavná výročí ve varhanní hudbě

Na úvodním večeru 3. června nazvaném Pocta Petru Ebenovi se českou hudbou představí brněnská varhanice HANA BARTOŠOVÁ, která v nedávné době měla úspěch např. ve filharmonickém cyklu v ruské Samaře, na Dnech evropské kultury ve francouzském městě Nancy, na reprezentativních koncertech pro EU; tentokrát přizvala ke spolupráci mezzosopranistku VERONIKU HAJNOVOU, sólistku Státní opery Praha a hosta opery Národního divadla v Praze a Brně. Vedle Ebenovy hudby zazní skladby Dvořákovy, Novákovy, Martinů i pozoruhodná Fantazie na motivy Smetanovy symfonické básně Vyšehrad.

Návrh programu:

CLAUS-ERHARD HEINRICH bude sólistou druhého koncertu 10. června. Tento varhaník a ředitel kůru dómu sv. Štěpána v německém Halberstadtu, operní dirigent, skladatel, jazzman vystoupí v České republice poprvé a v programu Mendelssohn a jeho předchůdci se představí dokonce vlastní improvizací.

Návrh programu:

Protagonistou třetího – prémiového – večera (v pondělí 15. června) bude MICHEL COLIN, varhaník basiliky P. Marie Vítězné v městě St Raphaël na samém jihu Francie, varhanář, profesor konzervatoře v Toulonu, pianista a cembalista, sběratel historických klávesových nástrojů; na programu bude mít Hudbu francouzského romantismu a 20. století a navíc vlastní improvizaci.

Návrh programu:

Na čtvrtém koncertě 17. června vystoupí rakouský varhaník KLAUS SONNLEITNER, řádový kněz a varhaník baziliky v proslulém augustiniánském klášteře sv. Floriána u Lince a přední interpret staré hudby. Podtitul jeho koncertu plně vystihuje jeho program: Hudba v zemích rakouské monarchie (Haydn, Mozart) včetně českých skladatelů.

Návrh programu:

Na závěrečném recitálu 24. června s podtitulem Varhanní návraty vystoupí Belgičan JOHAN HERMANS, profesor konzervatoře Hasseltu, varhaník tamější katedrály sv. Quintina, diecézní poradce pro varhany, zakladatel a umělecký ředitel mezinárodního varhanního festivalu v témže městě, který se zaměří zejména na francouzskou a belgickou hudbu od romantismu do 20. století.

Návrh programu:

Přidruženou akcí letošního festivalového ročníku se stane koncert Varhanní hudba z katedrály v Gallway 25. června ve farním kostele Nanebevzetí P. Marie ve Vyškově, kde byly nedávno zrekonstruován pozoruhodný nástroj kutnohorského varhanáře Jana Tučka z roku 1912. Irský umělec RAYMOND O´DONNELL, varhaník největší irské katedrály v Gallway na něm přednese bohatý program, jehož těžištěm bude hudba Anglie a Irska.

Návrh programu:

Klub moravských skladatelů, který je pořadatelem celého festivalu, srdečně zve na koncerty, které nabízejí nejen příjemné letní večery v pozoruhodné funkcionalistické sakrální stavbě, ale hlavně přinesou povznesení z krásné hudby v podání skvělých interpretů.

Úvod Program Varhany Fotogalerie Vstupenky Sponzoři Kontakt Aktuality Home Minulé ročníky 2008 2007 2006