KLUB MORAVSKÝCH SKLADATELŮ
pod záštitou Romana Onderky, primátora města Brna,
Michala Haška, hejtmana Jihomoravského kraje a Mons. Vojtěcha Cikrleho, biskupa brněnského
 

Brněnský varhanní festival 2013 – 33. ročník

Skvosty mistrů varhanního umění

Úvodní koncert 5. června přednese vynikající italský umělec MARIO CIFFERI, katedrální varhaník z Porto San Giorgio, profesor konzervatoře , laureát mnoha soutěží a renomovaný koncertní umělec. Svůj recitál i celý festival slavnostně zahájí Předehrou Leoše Janáčka.

„Varhanní putování Evropou“

Na druhém koncertě 12. června vystoupí přední česká varhanice HANA BARTOŠOVÁ, absolventka Janáčkovy akademie múzických umění v Brně ze třídy prof. Aleny Veselé. Vyslechneme opět i kompozice Leoše Janáčka, neodmyslitelně spjatého s Brnem. Ze soudobých českých autorů bude na programu Zdeněk Pololáník a Antonín Tučapský. Jako spoluúčinkující vystoupí nadaný brněnský trumpetista PETR HOJAČ. Koncert bude věnován významné osobnosti kulturního života prof. Aleně Veselé, zakladatelce festivalu, která se v letošním roce dožívá významného životního jubilea.

„Vivat Alena Veselá“

Třetí koncert 19. června letos představí mladého německého umělce JOHANNESA TRÜMPLERA, laureáta mnoha varhanních soutěží a aktivního koncertního hráče. Průřez varhanní literaturou od baroka po současnost obohatí kompozicí Leoše Janáčka.

„Od Bacha po dobu nedávnou“

Čtvrtý koncert v pondělí 24. června je naplánován jako prémiový, neboť je nad rámec obvyklých čtyř koncertů v kostele sv. Augustina. Vystoupí na něm CYRILL SCHMIEDLIN, koncertní varhaník a pedagog z Basileje, umělec se širokým repertoárem všech epoch a iniciátor kulturního dění ve svém městě. Vystoupení doplní mladá francouzská sopranistka ORIANE PONS.

„Královský nástroj a lidský hlas“

Na závěrečném koncertě 26. června vystoupí belgický varhaník FRANCOIS HOUTART, universitní profesor z Bruselu, vyvíjející intenzivní koncertní činnost po celém světě. Těžištěm jeho programu bude varhanní hudba starých vlámských mistrů i romantická a současná hudba Belgie.

“Varhanní hudba z Belgie“


Doprovodné koncerty

Na koncertě v Vyškově 6. června a v Boskovicích 7.června vystoupí společně dvě varhanice JOAN DE VEE DIXON z USA a HANA BARTOŠOVÁ z Brna v ojedinělém programu i se skladbami pro 4-ruční a 4-nožní varhany.

"Varhany jak je neznáte" ("The organ as you never knew it")

Polský pedagog a sólista, varhaník STANISLAV ŠURIN, se představí 11. června ve Kuřimi.

„Prolínání varhanních stylů“

Úvod Program Fotogalerie Doprovodné koncerty Seminář Varhany Aktuality Vstupenky Kontakt Home Minulé ročníky 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006