KLUB MORAVSKÝCH SKLADATELŮ
pod záštitou ing. Petra Vokřála, primátora města Brna,
JUDr. Michala Haška, hejtmana Jihomoravského kraje
Patronka festivalu je emeritní rektorka JAMU a významná varhanice prof. Alena Veselá  

Brněnský varhanní festival 2016 – 36. ročník

1. června – 7. července

Setkání u varhan v proměnách času

Meeting at the Organ Through the Ages

Orgeltreffen in Wechsel der Zeiten

Zahajovací koncert ve středu 1. června v jezuitském kostele v Brně oslaví významné životní jubileum brněnského skladatele Milana Slimáčka. Brněnská varhanice HANA BARTOŠOVÁ, absolventka Janáčkovy akademie múzických umění v Brně ze třídy prof. Aleny Veselé uvede na koncertě druhé provedení díla Zpěvy o Pánu tohoto soudobého autora, člena Klubu moravských skladatelů. Nebude opomenuto 400 let od narození českého varhaníka a skladatele Josefa Segera či 30 let od úmrtí belgického skladatele a varhanního virtuóza Flora Peeterse. Již tradičně zazní na zahajovacím koncertě dílo Leoše Janáčka. Spoluúčinkující budou nadějná brněnská sopranistka Lenka Cafourková Ďuricová a ve spolupráci s festivalem Americké jaro hobojistka Kristen Cooper z USA, která již v Brně velmi úspěšně vystoupila.

“Ženy u varhan”

Na programu: J. Seger, L. Janáček, F. Peeters, M. Slimáček, americké spirituály

V neděli 5. června v Červeném kostele připraví krásnou hudbu a duchovní zamyšlení dánský varhaník TORBEN KREBS, ředitel katedrálního kůru v Odense a smíšený pěvecký sbor Cantemus ze Slovinska, který diriguje Alenka Podpečan. Zazní díla od baroka až po současnost provázená duchovním zamyšlením.

„Hudební nešpory“

Na programu: J. S. Bach, J. P. Sweelinck, P. Eben, F. Mendelssohn Bartholdy


Ve středu 8. června v jezuitském kostele na nových varhanách předvede své umění titulární varhaník benediktínského kláštera v německém Brauweiler MICHAEL UTZ. Umělecký vedoucí chrámové hudby, dirigent a skladatel, který kromě bohaté koncertní činnosti zasedá i v soutěžních porotách, uvede část z Mozartova díla a dále z německé tvorby. Zvláštností koncertu budou duchovní texty proložené mezi skladbami v podání nestárnoucí, stále charismatické herečky Gabriely Vránové.

„Hudba a slovo“

Na programu: J. S. Bach, F. X. Schnizer, W. A. Mozart, C. J. Jonkisch


Ve středu 15. června v kostele sv. Augustina v Masarykově čtvrti zazní umění americké virtuózky GAIL ARCHER, ředitelky hudební produkce z Centrální Synagogy v New York City, profesorky Columbia University a nositelky nominace ceny Grammy za nahrávky varhanní hudby. Umělkyně, která vystupuje po celém světě, se intenzívně věnuje zviditelnění žen v umění a vydává časopis Musforum pro ženy-varhanice. Na koncertě ve spolupráci s projektem Americké jaro vystoupí s vokálně experimentálním souborem AFFETTO.

„Prolínání hudby německých mistrů s hudbou ze zámoří“

Na programu: J. S. Bach, R. Schumann, M. Reger, americké spirituály


Ve středu 22. června v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie se rozezní mimo varhanních tónů v podání české varhanice působící v Německu MARKÉTY SCHLEY REINDLOVÉ i hlasy komorního pěveckého sboru Gloria Brunensis pod vedením Natalie Chirilenco. Varhanní skladby J. S. Bacha, Janáčkovo Zdrávas Maria a další skladby pro sbor a varhany oslovily mnohé, tak si nenechejte ujít tento zážitek. Koncert se vrátí k jubileu Milana Slimáčka a na jeho počest bude uvedena premiéra jeho varhanní skladby Musica bravura.

“Od Bacha k dnešku“

Na programu: J. S. Bach, V. Lübeck, L. Janáček, L. Delibes, M. Slimáček, L. Vierne


Středa 29. června v jezuitském kostele je důvodem opět k oslavě, protože koncert se koná v den druhého výročí posvěcení nových koncertních varhan. Vystoupí vynikající polský interpret WITOLD ZALEWSKI, profesor Hudební akademie Krakow, disponující rozsáhlým repertoárem. Královský nástroj se rozezní skladbami všech slohových stylů s důrazem na 100. výročí úmrtí Maxe Regera, který pro varhany zanechal poměrně rozsáhlý odkaz a neopomene se vzdát hold i výročí W. A. Mozarta. Společně s varhaníkem vystoupí houslové Duo Lyriko Magdaleny a Štěpána Graffových.

„Hudební poselství Mozarta a Maxe Regera“

Na programu: J. S. Bach, W. A. Mozart, C. Franck, M. Reger


Na závěr celé akce ve čtvrtek 7. července se uskuteční skutečně výjimečný koncert. Významná osobnost hudebního života naší země prof. ALENA VESELÁ, emeritní rektorka JAMU a koncertní varhanice oslaví u svého milovaného nástroje v den koncertu neuvěřitelných 93 let. Tato pozoruhodná žena se mimo jiné velmi zasloužila o výstavbu nových varhan v jezuitském kostele a již podvakrát oslavila své narozeniny u tohoto nástroje společným recitálem se svou bývalou studentkou Hanou Bartošovou. Prof. Alena Veselá je zakladatelkou a patronkou Brněnského varhanního festivalu a její vystoupení patří právem zařadit mezi festivalové koncerty.

„Narozeninový koncert“

Na programu: Alena Veselá a její hosté (Petr Kolař a Zdeněk Nováček)


Doprovodné koncerty

V úterý 7. června se již tradičně v Kuřimi v kostele sv. Maří Magdaleny uskuteční koncert, který stráví místní posluchači s německým varhaníkem Michaelem Utzem.

„Večer v kruhu přátel hudby“

Na programu: J. S. Bach, W. A. Mozart, L. Janáček, F. X. Schnizer, C. J. Jonkisch


Ve čtvrtek 9. června ve Velké Bíteši zazní v podání americké hobojistky Kristen Cooper za varhanního doprovodu Hany Bartošové především úpravy amerických spirituálů.

"Melancholické tóny ze zámoří"

Na programu: americké spirituály a varhanní hudba od baroka po současnost


V neděli 12. června v Nosislavi v evangelickém kostele v podání brněnského varhaníka Františka Šmída a zpěvačky Olgy Procházkové si bude možné vyslechnout

"Nejkrásnější árie a písně"

Na programu: J. S. Bach, W. A. Mozart, G. F. Haendel, C. Franck, A. Dvořák, G. Bizet


Ve čtvrtek 16. června ve Vyškově za nedávno rekonstruované pozdně romantické varhany farního kostela usedne Hana Bartošová a s americkou hobojistkou Kristen Cooper zazní

"Melancholické tóny ze zámoří"

Na programu: americké spirituály a varhanní hudba od baroka po současnost


V sobotu 18. června ve Valticích se na historickém barokním nástroji představí chorvatský varhaník Mario Perestegi.

„Pohled do krásy varhanní hudby starých časů“

Na programu: J. Pachelbel, J. P. Sweelinck, J. Bajamonti, G. Böhm

Úvod Fotogalerie Program Varhany Vstupenky Kontakt Home,
aktuální ročník
Minulé ročníky 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006