KLUB MORAVSKÝCH SKLADATELŮ
pod záštitou ing. Petra Vokřála, primátora města Brna,
JUDr. Michala Haška, hejtmana Jihomoravského kraje a Bc. Matěje Hollana, náměstka primátora města Brna
Patronka festivalu je emeritní rektorka JAMU a významná varhanice prof. Alena Veselá  

Brněnský varhanní festival 2015 – 35. ročník

3. – 24. června

Cesty varhan po stopách století

Brněnský varhanní festival oslaví letos půlkulaté výročí. Třicetpět let se řadí v kulturním kalendáři města Brna mezi oblíbené akce, které přinášejí obohacení červnových večerů. Dlouhá doba existence dokazuje, že varhanní hudba se neustále těší zájmu publika a přitahuje posluchače všech věkových kategorií. Doba více než jedné generace vybízí k ohlédnutí. Uspořádat pravidelné varhanní recitály napadlo významnou českou varhanici Alenu Veselou. Svoji myšlenku uskutečnila na jaře roku 1981 a od té doby se rozezněl královský nástroj pravidelně každý rok.

Co připraví letošní ročník…. Aby nebylo oslav málo, na zahajovacím koncertě Zdeněk Pololáník jubilující je možné poblahopřát k významnému životnímu jubileu známému moravskému skladateli. Mimo jiné zazní i premiéra jeho Concertina pro varhany a klavír v podání dua matky a dcery Hany a Ivy Bartošových. Aby to bylo ještě slavnostnější, festival zahajuje svou první sezónu na mimořádném koncertním nástroji z dílny švýcarského varhanáře Hermanna Mathise v jezuitském kostele. Sledovat, co se děje nahoře na kůru a vidět interprety i nástroje, zprostředkuje kamerou shora snímaný obraz přenesený na plátno dolů do kostela. Podtitul Cesty varhan po stopách století napovídá změnu a dovede nás zpět k původním varhanám kostela sv. Augustina, kde Paul Kayser představí Umění improvizace. Naplánujte si melodii nebo její úryvek, zapište a přineste na koncert. Můžete si pak vyslechnout, jak na Vaše téma vzniká jedinečná kompozice. Dostaveníčko nejen s francouzskou hudbou, ale i s Johannem Sebastianem Bachem, je možné si dát o týden později. Stéphane Béchy, specialista na barokní hudbu, tak vzdá hold 330. výročí narození génia vrcholného baroka. Od německého baroka k romantismu se přeneseme v kostele sv. Augustina, kde se rozezní mimo varhanních tónů v podání německého mistra Johannese Götze i hlasy Královopolského chrámového sboru. Janáčkův Otčenáš i drobnější Zdrávas Maria oslovily již mnohé, tak si nenechejte ujít tento zážitek. Navíc přijďte podpořit nový projekt výstavby koncertních varhan v kostele v Králově Poli. Program závěrečného koncertu Bachovské inspirace zahrne výběr skladeb od baroka po 21. století, od těch nejoblíbenějších až po ty méně hrané. Pěvecký sbor Masarykovy univerzity pod vedením Michala Vajdy obohatí program německého virtuóza Reinharda Seeligera a ještě jednou je možné vzpomenout životní cestu Zdeňka Pololáníka s jeho TeDeum.

Je důležité připomenout neméně krásné doprovodné koncerty. Na Hudebních nešporách v Červeném kostele s Františkem Šmídem u varhan a sopranistkou Olgou Procházkovou zazní nejkrásnější árie a písně. Udělejte si výlet do půvabných Valtic a poslechněte si Ozvěny z Itálie na historickém nástroji v podání Enrica Prestiho. Nedávno rekonstruované romantické varhany farního kostela ve Vyškově rozbouří polský varhaník Jerzy Kukla. V Kuřimi si můžete vyslechnout diecézního organologa Ondřeje Múčku, který Vám něco o varhanách i popovídá. Zájem o koncerty rozšířil festival i do Vanovic a Nosislavi, kde usedne za varhany sama organizátorka celé akce.

Semináře s varhanní tematikou jsou tentokráte pojaté pro širší publikum. Oslavy festivalu, osobností, nových varhan, ale i prosté setkání lidí, kteří milují nádherný nástroj, se uskuteční v areálu vily Stiassni, dříve vládní vily. U skleničky dobrého vína se něco dozvíte a také se zavzpomíná. Pokud byste měli zájem prohlédnout si nové koncertní varhany na kůru v jezuitském kostele zblízka, máte jedinečnou možnost navštívit ke konci festivalu jejich odbornou prezentaci s výkladem P. Jana Martina Bejčka.

Věřím, že všechny nabízené cesty varhan po stopách století vás zaujmou, odnesete si nejen nádherné zážitky, ale hlavně nadčasové zamyšlení tolik kontrastující s duchem dnešní uspěchané doby.

MgA. Hana Bartošová
za dramaturgii festivalu
Úvod Fotogalerie Program Dramaturgie Doprovodné akce Varhany Vstupenky Kontakt Home,
aktuální ročník
Minulé ročníky 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006